Menu

Αθήνα  24/5/2011

Αγαπητοί πελάτες,

Επικοινωνούμε μαζί σας, πιστεύοντας, οτι θα σας προσφέρομε τη καλύτερη πληροφόρηση και ενημέρωση, για ότι αφορά την ασφάλεια και προστασία σας .

Μέσα από την επαγγελματική εμπειρία μας λοιπόν, θα προσπαθούμε να σας περνάμε μηνύματα πολύτιμα, πάντα για αυτό που ξέρουμε καλά, και ίσως να θέλατε να μάθετε.

Δεν είναι λίγες οι φορές που λέμε ΄΄δεν βαριέσαι ΄΄ .

-Είναι αρκετές οι φορές που αδιαφορούμε λέγοντας σε εμάς θα συμβεί;

Μικρές παραλείψεις, ελαφρές απερισκεψίες τυχαίες αμέλειες μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλα προβλήματα και σε δύσκολες καταστάσεις.

Δυστυχώς τα βασικά μαθήματα ζωής τα παίρνουμε συνήθως εμπειρικά και μόνο.

Έτσι λοιπόν στη πρώτη τάξη του δημοτικού της ασφάλειας και της προστασίας μαθαίνουμε ότι η ασφάλεια σαν λέξη στην καθημερινή ζωή έχει δύο έννοιες :

Την ΑΣΦΑΛΕΙΑ, σαν φυσικά μέτρα κατά εγκληματικής ενέργειας εναντίον μας, (κλοπή, ληστεία, βιασμός κλπ) και

την ΑΣΦΑΛΕΙΑ σαν μέτρα προστασίας από φυσικά φαινόμενα και κινδύνους(φωτιά πλημμύρες καιρικά φαινόμενα κλπ).

 1. 1.ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΑΝ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

 

Η Κατοικία σαν χώρος διαβίωσης, συμβίωσης, παραμονής, στέγασης, φύλαξης, προστασίας έρχεται διεθνώς στην πρώτη θέση σαν τόπος εκτέλεσης του εγκλημάτων .Γιαυτό και μείς ξεκινάμε τα μαθήματα περιστασιακής ή οργανωμένης προστασίας με τη πρόταση απλών προληπτικών μέτρων και συμβουλές επιβίωσης για το ΣΠΙΤΙ μας:

 • Δεν αφήνουμε ποτέ ανοίγματα ανοιχτά, χωρίς να έχουμε τον έλεγχο τους ασχέτως αν αυτά είναι προσβάσιμα ή όχι , και ασχέτως με το χρονικό σημείο της ημέρας. Έχουν γίνει ένοπλες ληστείες σε απλά, αστικά συνηθισμένα διαμερίσματα γιατί οι ιδιοκτήτες ξέχασαν ένα ρολλό, σε μπαλκόνι του ρετιρέ ή σε παράθυρο ακάλυπτου του 3ου ή του 4ου ορόφου. Η απελπισία, η ανέχεια, η ανεργία και όχι λίγες φορές η κακοήθεια και η εγκληματική φύση οδηγούν τους κακοποιούς να δρούν επικίνδυνα με όλο και περισσότερες νέες μεθόδους εισβολής.
 • Δεν εφησυχάζουμε ποτέ για ότι αφορά τη πάντα ασφαλισμένη περίμετρο του διαμερίσματος , ή της μονοκατοικίας .Το τζάμι ή το παντζούρι , το τζάμι ή το ρολλό θα πρέπει να είναι πάντα κλειστό .Αν θέλουμε να τα αφήνουμε όλα ανοιχτά για να δροσιζόμαστε το καλοκαίρι υπάρχουν συμβατικοί ηλεκτρονικοί μέθοδοι για τη παγίδευση μπαλκονιών, βεραντών ή και κήπων που μπορούν 24 ώρες ή κατά επιλογήν να σας προστατεύουν σε περίπτωση αναρρίχησης ή καταρρίχησης από κάποιον ή αν προσπαθήσει κάποιος να πηδήξει από τα κάγκελα, τη τέντα κλπ.Η παγίδευση αυτή μπορεί να ενεργοποίηση μόνο σειρήνες για να τρομάξουμε τον εισβολέα ή να ειδοποιήσει με ένα ελαφρύ ηχο εμάς αν θέλουμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.
 • Να μαθαίνουμε στα παιδιά μας και στους ηλικιωμένους να ασφαλίζουν πόρτες παράθυρα και να οπλίζουν τον συναγερμό όταν λείπουμε. Να μην ανοίγουν σε κανένα και σε περίπτωση μη ύπαρξης θυροτηλεόρασης, μία κάμερα με led από 80,00€ έως 120,00€ δείχνει στην ΤV σας, ποιός είναι από έξω.
 • Να βλέπουν σε ποιόν απαντουν στο τηλέφωνο .Ανώνυμα τηλεφωνήματα να μην απαντώνται ούτε απο τους ενήλικες ,ούτε απο τα παιδιά.
 • Αν πέσει στην αντίληψή μας καποια ύποπτη κίνηση ,μέσα η έξω απο το χώρο μας μη διστάσουμε ούτε λεπτο να ειδοποιήσουμε την Άμεσο Δράση.
 • Μία σάπια πόρτα ή μία χαλασμένη κλειδαριά μπορεί εύκολα να μας φέρει σε επαφή με ένα εγκληματία ,και σ’αυτήν την περίπτωση δεν μας σώζει κανένας συναγερμός γιατί σίγουρα θα μας αναγκάσουν να τον απενεργοποιήσουμε .
 • Να μην ανοίγουμε εύκολα πόρτες – παράθυρα όταν ακούμεύποπτους θορύβους η προκλήσεις όπως, νερά κάτω απο τη πόρτα μας , ή  κυριε κατεβείτε γιατι εμποδίζετε με το αυτοκίνητό σας ,μπορεί να είναι παγίδα και μόλις ανοίξουμε να βρεθούμε υπο απειλή.
 • Να κλειδώνουμε την έξω θύρα όταν είμαστε μέσα την ημέρα (όχι μόνο την νύκτα) γιατί οι πόρτες ασφαλείας ανοίγουν πιο εύκολα από τις απλές ,με μία ταυτότητα, έτσι μπορεί ΄΄για πλάκα΄΄ να βρεθούμε αντιμέτωποι με τον κακοποιό. Μην στηρίζεστε στον αποστάτη που ανοίγει λίγο την πόρτα γιατι εξουδετερώνεται από τον επαγγελματία με ενα λοστό σε χρόνο μηδέν.
 • Αν θέλετε να μάθετε ποια είναι τα ευαίσθητα μέρη του χώρου σας για να σας μπει κάποιος από εκεί, σκεφτείτε αν χάνατε τα κλειδιά σας από πού θα σκεφτόσασταν να μπείτε εσείς.
 • Επειδή η μόδα με τα κλειδιά πασπαρτού (κλειδιά που ανοίγουν μεγάλο αριθμό θυρών) έχει γίνει ΄΄ καρκίνωμα΄΄ προκειμένου να αισθάνεστε αλλά και να είστε ασφαλείς, προσθέστε μία φτηνή κλειδαριά ασφαλείας ή απλή κλειδαριά αλλά με όψη μόνο από την εσωτερική πλευρά του χώρου σας. Έτσι θα υπάρχει μία κλειδαριά που θα κλειδώνετε από μέσα χωρίς από έξω να φαίνεται τίποτα.
 • Αν έχετε σύστημα συναγερμού ξοδέψτε μερικά χρήματα ακόμα για να παγιδέψετε μπαλκόνια, βεράντες, κήπους, φεγγίτες .Με αφοπλισμένο το σύστημα απλά θα σας προειδοποιει ότι κάποιος είναι έτοιμος να μπει στο χώρο σας ,ενώ με οπλισμένο το συναγερμό οι σειρήνες θα διώξουν οποιονδήποτε πριν μπει μέσα στο χώρο σας.
 • Μην δίνετε σε κανέναν τον κωδικό του συναγερμού σας.Αν χρειαστεί και δεν θυμάστε πως προστίθεται ένας κωδικός χρήσης,επικοινωνήστε με τον εγκαταστάτη σας.
 • Μην κρατάτε στο σπίτι κοσμήματα ιδίως ακριβά. Αν χρειάζεται αγοράστε και στερεώστε κάπου κρυφά ένα μικρό χρηματοκιβώτιο τιμής 60,00€-100,00€.
 • Μην αναφέρετε ακόμα και σε προσφιλή σας πρόσωπα τις κρυψώνες του σπιτιού.
 • Αν χρειαστεί να έρχονται τεχνίτες στο σπίτι σας, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι φροντίστε να είναι εμπιστοσύνης, με συστάσεις από γνωστούς σας .Παρόλα αυτά τα δωμάτια που δεν χρειάζονται καλό θα είναι, να είναι κλειστά. Το ίδιο θα πρέπει να προστατεύεστε και από τα διπλανά κατασκευαζόμενα οικήματα, απο τα βλέματα των τεχνιτών εγχωρίων και μη...
 • Αν έχετε σύστημα συναγερμού μάθετε πως γίνεται η βίαιη όπλιση ,το λεγόμενο force arm ,έτσι ώστε όταν φεύγετε για λίγο να μην χρειάζεται να κλείνετε τα πάντα για να οπλίσετε.
 • Αν δεν έχετε συναγερμό επικοινωνηστε μόνο με επαγγελματίες απο συστάσεις .Μην εντυπωζιασεστε απο χτυπητά ονόματα της αγοράς γιατι ο τεχνίτης που θα έρθει να σας κανει την εγκατάσταση θα ειναι 1000% εργολάβος και μάλιστα τυχαίος πιστέψτε με .Αλλά ούτε να παραδίδετε την ασφάλειά σας σε τυχοδιώκτες επειδή είναι ντόπιοι στη γειτονιά η στη περιοχή.Αφού κάνετε την έρευνά σας καλέστε έναν η δύο τεχνίτες απο συστάσεις .Αν βάλετε παραπάνω κόσμο στο σπίτι σας για να κερδίσετε 100 € ,σκεφθείτε οτι μπορεί να χάσετε πολύ περισσότερα (θα επανέλθουμε στο συγκεκριμένο θέμα)
 • Ραντεβου την επόμενη εβδομάδα με περισσότερα μηνύματα.

Αθήνα  31/5/2011

Συνεχίζοντας την Αντικλεπτική Πολιτική και Προληπτική Ενημέρωση:

 

 • Στο σπίτι πάντα να υπάρχει ένα κινητό σε ένα συγκεκριμένο μέρος στο οποίο να είναι προγραμματισμένο κάποια κουμπιά για αυτόματη επιλογή πχ )ΜΗΤΕΡΑ,2)ΠΑΤΕΡΑΣ,3) ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ,4) Ο ΓΕΙΤΟΝΑΣ Κ.Ο.Κ.
 • Στο σύστημα συναγερμού του σπιτιού, όλοι νε ξέρουμε τα κουμπιά πανικού καθώς και τον κωδικό υπό απειλή (duress code), δηλαδή κωδικό που αφοπλίζει το σύστημα αλλά ειδοποιεί το κέντρο λήψεων σημάτων του συναγερμού, έτσι ώστε αν κάποιος μας παρακολουθήσει και εισβάλει μαζι μας, στο χώρο μας, με τη βία ,την στιγμή που θα πρέπει να αφοπλίσουμε το σύστημα συναγερμού θα το κάνουμε με τον ‘’κωδικό υπο απειλή’’
 • Το Κέντρο Λήψεων Σημάτων Συναγερμού θεωρείται απαραίτητο όταν υπάρχει συναγερμός βασικά γιατί μας ειδοποιεί όταν λείπουμε αλλά κυρίως μας εξυπηρετεί όταν είμαστε μέσα στο χώρο. Τα 10 ευρώ περίπου το μήνα (που πληρώνετε) γνωρίζετε πολύ καλά ότι μπορεί να είναι σωτήρια για την μικρή ή μεγάλη παρουσία μας αλλά κυρίως για την ζωή μας.
 • Σε περίπτωση που δεν έχουμε συναγερμό ή δεν τον ενεργοποιήσαμε και κάποιος μπήκε την νύχτα στο σπίτι μας:
1. Μην αποφασίσετε να σηκωθείτε καθόλου αν δεν είστε ψύχραιμοι.

2. Μην αποφασίσετε να σηκωθείτε καθόλου αν έστω και 0,01% έχετε υποψία ότι οι κακοποιοί οπλοφορούν. 3. Μην αποφασίσετε καθόλου να σηκωθείτε αν δεν έχετε υποστήριξη από κάποιον . 4. Να θυμάστε ότι πάντα προέχει η ζωή σας και η ζωή των δικών σας γι΄ αυτό γενικά θεωρείται οτι είναι καλύτερα να τους αφήσετε να φύγουν και μετά να ζητήσετε βοήθεια- Ιδίως αν έχετε τα πολύτιμα σας κρυμμένα σε σίγουρο μέρος (π.χ  χρηματοκιβώτιο  ή σίγουρη κρυψώνα). 5  Αν έχετε μπουτόν πανικού  τοποθετήστε από ένα στα κομοδίνα όλων των ενοίκων του σπιτιού, έτσι ώστε σε μια δύσκολη στιγμή να μπορέσετε να το πατήσετε για να τρομάξετε τους επίδοξους και να φύγουν άρον, άρον. 6. Αν παρόλα αυτα είστε αποφασισμενοι να σηκωθείτε και να πάρετε τη κατάσταση στα χέρια σας κάντε γρήγορη εκτίμηση και ενεργήστε αστραπιαία  και αποφασιστικά.

Ραντεβού σε μία εβδομάδα με μέτρα κατα της φωτιάς .

Αθήνα  14/6/2011

2.ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΑΝ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΑ-ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Από αυτή την ενημερωτική περίοδο, θα αναφερθούμε στην ΑΣΦΑΛΕΙΑ, σαν μέτρα προστασίας από φυσικά φαινόμενα και κινδύνους - πολιτική προστασία.

- Όπως είπαμε και στην αρχή αυτής της πληροφόρησης, εκτός από την προστασία μας από την ανθρώπινη εγκληματική φύση, σε ένα σπίτι, κινδυνεύουμε και από οποιοδήποτε φυσικό φαινόμενο ή φυσική καταστροφή μπορεί να διαδραματιστεί ή να φθάσει έως την καθημερινή μας κοιτίδα.

Τα παραδείγματα ατελείωτα και συχνά ζημιογόνα, καταστροφικά, θανατηφόρα. Φωτιά, έκρηξη, πλημμύρα, πνιγμός, σεισμός, κεραυνοί ,τραυματισμοί, ηλεκτροπληξία, δηλητηρίαση.

-Πρώτον και κυριότερο, θα πρέπει σε κάθε σπίτι να υπάρχει, κάποιος απλός εξοπλισμός ανάγκης, όπως ένας ή δύο πυροσβεστήρες ανάλογα τα τετραγωνικά της οικίας, ένα άριστα εξοπλισμένο φαρμακείο, μία σκάλα, σκοινί, σφυρίχτρα, φακός κλπ.

-Ξεκινώντας από τη πιο συνηθισμένη συσκευή προστασίας τον πυροσβεστήραθα πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν 4 είδη πυροσβεστήρων:

 • Νερού
 • Ξηράς Κόνεως
 • Αφρού
 • Διοξειδίου του άνθρακα

-Ο πιο συνηθισμένος οικιακός τύπος πυροσβεστήρα είναι ο κόνεως επειδή είναι κατάλληλος για κάθε είδους πυρκαγιά. Από Ξύλο, από υγρό καύσιμο, από αέριο καύσιμο, από ηλεκτρικό ρεύμα.

-Μην στηρίζεστε στους πυροσβεστήρες των διαδρόμων των πολυκατοικιών.Ο δικός σας πυροσβεστήρας να είναι μικρός και εύχρηστος, και να τοποθετείται πάντα στο ίδιο εμφανές μέρος και προτείνεται κρεμασμένος, χαμηλά στο τοίχο .

-Να έχουν κάνει δοκιμή με τον πυροσβεστήρα, όλα τα μέλη της οικογένειας, ακόμα και τα παιδιά, ούτως ώστε σε περίπτωση φωτιάς, να είναι ΑΜΕΣΗ και ΕΝΣΤΙΚΤΩΔΗΣ ενέργεια, η χρήση του πυροσβεστήρα.

-Η φωτιά αντιμετωπίζεται απλά και αποτελεσματικά όταν είναι στο ξεκίνημα της. Μια κουρτίνα, ένα χαλί , ένας απορροφητήρας, μία κατσαρόλα σβήνει εύκολα με πυροσβεστήρα, με 3-4 ψεκασμούς και ποτέ μα ποτέ με νερό. Γίνεται όμως ακατόρθωτο όταν καίγεται ένα δωμάτιο.

Για αυτό μην φοβηθούμε, γρήγορα, σταθερά ,αποτελεσματικά σβήνουμε και μετά ΠΡΟΣΟΧΗ μετά, ανοίγουμε τα παράθυρα, γιατί αλλιώς οξυγονόνουμε την φωτιά .Επόμενη κίνηση φεύγουμε γρήγορα για να αναπνεύσουμε φρέσκο αέρα καιΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ άσχετα με την έκβαση της προσπάθειας μας.

-Αν διαθέτετε σύστημα συναγερμού ειδοποιήστε τον εγκαταστάτη να προσθέσει δύο κεφαλές πυρανίχνευσης (για σπίτι περίπου 90 τμ) και να τις συνδέσει με το κεντρικό σύστημα του συναγερμού, έτσι ώστε αν εκδηλωθεί πυρκαγιά, εν απουσία σας, η ειδοποίηση να είναι άμεση και με μία γρήγορη επέμβαση, να σωθεί το μεγαλύτερο μέρος της οικοσκευής σας. Αλλά και κατά την διάρκεια της νύχτας, οι πυρανιχνευτές μπορούν να σώσουν μαζί με την κατοικία μας και τις ζωές μας.

-Μην ξεχνάμε οτι όλα τα μοντέρνα συστήματα συναγερμού διαθέτουν στο πληκτρολογιό τους μπουτόν έκτακτης ανάγκης , για άμεση ενεργοποίηση των σειρηνών και την ειδοποίηση του κέντρου ληψεων σημάτων συναγερμού.

-Στους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες ,μηχανοστάσια,λεβητοστάσια κλπ) καλό είναι να υπάρχουν, αυτόματοι πυροσβεστήρες οροφής.

-Η κατάσβεση είναι η άμεση ενέργεια μίας εκδήλωσης πυρκαγιάς. Η πεμπτουσία όμως της υπόθεσης ‘’προστασία’’ είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ. Καμία ζημιά δεν συμβαίνει τυχαία. Κάποια δική μας πράξη ή παράλειψη τις προκαλεί. Και είναι πολύ πιο απλό από όσο φαντάζεται κανείς να προλαβαίνουμε και τις πυρκαγιές και τις εκρήξεις. Αρκεί να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι η ΠΡΟΛΗΨΗ είναι σωτήρια κι ότι πρέπει να αποτελεί «στάση ζωής»!

Διαβάστε λοιπόν προσεκτικά και μάθετε και στα παιδιά σας κάποιους κανόνες ατομικής και οικογενειακής πρόληψης:

 • Διατηρείτε την κατοικία σας καλά συντηρημένη. Ελέγχετε συχνά τα ηλεκτρικά καλώδια στους τοίχους ή και τα προσωρινά, που τρέχουν ελεύθερα στο πάτωμα κάτω από τα χαλιά.
 • Αν αισθανθείτε ασυνήθιστη μυρωδιά, αν τα φώτα τρεμοσβήνουν ή οι ασφάλειες πέφτουν συχνά, ειδοποιήστε αμέσως ηλεκτρολόγο.
 • Ελέγχετε τις μονώσεις των καλωδίων και την κατάσταση των διακοπτών και μην επιδιορθώνετε τις ηλεκτρικές ασφάλειες με σύρμα.
 • Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα υλικά (οινόπνευμα, βενζίνη, υγρά καθαρισμού, ασετόν, νέφτι κ.λπ.) μέσα στο σπίτι. Αν είναι αναγκαίο να αποθηκεύσετε μικροποσότητες μέσα στο σπίτι, φροντίστε να το κάνετε σε κατάλληλα δοχεία, μακριά από παιδιά και πηγές θερμότητας (ηλεκτρικές συσκευές, σόμπες, τζάκια κ.λπ.)
 • Μην αφήνετε ποτέ αναμμένες τις ηλεκτρικές συσκευές (ούτε καν την τηλεόραση) ούτε καν σε κατάσταση «stand-by». Θυμηθείτε να τις αποσυνδέσετε από το ρεύμα όταν πάψει η χρήση τους καθώς και σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Προσέχετε και επιτηρείτε πάντοτε το αναμμένο τζάκι, κεριά και τσιγάρα. Πάντα να είσαστε δίπλα, ακόμη κι αν πρόκειται να λείψετε για λίγο. Το «λίγο» γίνεται συχνά και απρόβλεπτα «πολύ», ακόμη κι από ένα απλό, μακροσκελές τηλεφώνημα.
 • Αν καπνίζετε, σβήνετε καλά τα τσιγάρα στο σταχτοδοχείο και πριν τα πετάξετε στα σκουπίδια βρέξτε τα με νερό.
 • Αν έχετε τζάκι καθαρίζετε τακτικά την καπνοδόχο. Το στρώμα της καπνιάς που παραμένει στα τοιχώματα πιάνει εύκολα φωτιά. Όταν χρησιμοποιείτε το τζάκι, πριν φύγετε από εκεί βεβαιωθείτε ότι η φωτιά έχει σβήσει και τοποθετείστε μπροστά από την εστία το ειδικό προστατευτικό κάλυμμα για τις σπίθες.
 • Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά να παίζουν με σπίρτα, αναπτήρες, κεριά και εύφλεκτα υλικά.
 • Διατηρείτε το φούρνο, την τοστιέρα, τις εστίες της κουζίνας καθαρές και αλλάζετε τακτικά το φίλτρο του απορροφητήρα. Τυχόν συσσώρευση από ψίχουλα ή λίπος μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε πυρκαγιά.
 • Μια αντιπυρική κουβέρτα ή άλλα κατάλληλα βρεγμένα καλύμματα (π.χ. πετσέτα) στο χώρο της κουζίνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψετε φλεγόμενα τηγάνια ή για να τυλίξετε κάποιο άτομο που τα ρούχα του έχουν πιάσει φωτιά.
 • Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και μάθετε τη χρήση τους. Τοποθετείστε τους κοντά στην έξοδο ενός χώρου, σε προσιτές θέσεις ώστε να μπορείτε να καταπολεμήσετε τη φωτιά με ασφάλεια. Φροντίζετε για την αναγόμωσή τους μια φορά το χρόνο τουλάχιστον.
 • Μην υπερφορτώνετε ή υπερθερμαίνετε τα ηλεκτρικά κυκλώματα. Ελέγξτε την κατανομή των ασφαλειών στον ηλεκτρικό πίνακα, ώστε να ανταποκρίνεται στις διάφορες συσκευές που χρησιμοποιείτε.
 • Συντηρείτε και γειώνετε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, αλλά όχι πάνω σε σωληνώσεις ή συσκευές φυσικού αερίου ή υγραερίου.
 • Μη χρησιμοποιείτε ποτέ ανοιχτή φλόγα, σε χώρους που υπάρχουν εύφλεκτα υλικά και ποτέ χωρίς να υπάρχουν δίπλα σας πυροσβεστικά μέσα.
 • Εγκαταστήστε στα λεβητοστάσια κατάλληλους πυροσβεστήρες και όπου προβλέπεται αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
 • Να είστε προσεκτικοί με τα λαμπάκια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο και πριν φύγετε από το σπίτι ή πριν κοιμηθείτε, να τα βγάζετε από την πρίζα.
 • Τέλος, βεβαιωθείτε ότι όλα τα παράθυρα και οι πόρτες του σπιτιού ανοίγουν εύκολα, σε περίπτωση που χρειαστεί να διαφύγετε άμεσα. Όταν είστε μέσα στο σπίτι, διατηρείτε τα κλειδιά πίσω από τις κλειδωμένες πόρτες.

Ραντεβού σε μία εβδομάδα με περισσότερα μέτρα προστασίας

Aθήνα  7/7/2011

Σε συνέχεια του ενημερωτικου newsletter ΕΣΤΙΑ-ΖΩ και αναφερόμενοι πάντα σε μέτρα ασφαλείας κατα φυσικών κινδύνων στην κατοικία μας σας συμβουλεύουμε είτε μένετε μόνος/η, είτε έχετε οικογένεια, πάντα θα πρέπει να έχετε προσχεδιάσει κάποια δρομολόγια διαφυγής, εκτάκτων αναγκών.

Αυτά μπορούν να εξαρτηθούν, από την έκταση του διαμερίσματος η της μονοκατοικίας, απο το ύψος του οικήματος και από τα συνορεύοντα διαμερίσματα κατοικίες.

Έτσι λοιπόν το βασικό δρομολόγιο διαφυγής, δεν είναι άλλο απο αυτό της κεντρικής εισόδου και του κλιμακοστασίου.Σε περίπτωση που αυτό είναι απροσπέλαστο, η διαφυγή μπορεί να γίνει από μπαλκόνια, βεράντες, διπλανά διαμερίσματα,διπλανές ταράτσες κοκ. Για αυτή τη στιγμή που ολοι απευχόμαστε λοιπόν, θα πρέπει σε κάποιο σημείο να διατηρείτε, σε καλή κατάσταση τον εξοπλισμό που χρειάζεστε για να σας σώσει πχ σχοινί,σκάλα,σχοινενια σκάλα κλπ.

Εάν παρόλα τα προληπτικά μέτρα βρεθείτε μέσα σε φωτιά και η κατάσταση έχει ξεφύγει απο την δυνατότητα κατάσβεσής της οι κινήσεις σας θα πρέπει να είναι γρήγορες και αποφασιστικές.

 • Καταρχήν ένα βρεγμένο πανί-μαντήλι-πετσέτα δεν θα σας αφήσει να εισπνεύσετε καπνό και να δηλητηριαστείτε (Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΑΣ)
 • Φωνάζετε ,και συγχρόνως ελέγχετε όσο είναι δυνατόν για λιπόθυμους και μη ενοίκους του σπιτιού σας.
 • Βγείτε αμέσως από το σπίτι ακολουθώντας το σχέδιο διαφυγής, ενώ ταυτόχρονα ειδοποιείστε και βοηθείστε αυτούς που κινδυνεύουν άμεσα (παιδιά, ηλικιωμένους) και για κανένα λόγο μη γυρίσετε πίσω.
 • Πριν ανοίξετε μια πόρτα, ελέγξτε την προσεκτικά με το χέρι σας ξεκινώντας από το κάτω μέρος. Αν είναι πολύ ζεστή ή βγαίνουν καπνοί, σημαίνει ότι πίσω της υπάρχει πυρκαγιά, οπότε θα πρέπει να φύγετε από άλλη κατεύθυνση. Κατά το άνοιγμα της πόρτας να στέκεστε στο πλάι.
 • Αν ο χώρος που πρέπει να διασχίσετε έχει γεμίσει με καπνό, γονατίστε στο πάτωμα, κρατήστε το κεφάλι όσο πιο χαμηλά μπορείτε – εκεί ο αέρας είναι πιο καθαρός και κρύος – και προχωρήστε προς την έξοδο έρποντας, καλύπτοντας ταυτόχρονα τη μύτη και το στόμα με μια πετσέτα ή ένα ρούχο.
 • Αν τα ρούχα σας πιάσουν φωτιά, σταματήστε – πέστε κάτω – καλύψτε το πρόσωπο με τα χέρια σας και κυλιστείτε στο πάτωμα μέχρι να σβήσουν οι φλόγες.
 • Μην κάνετε χρήση ανελκυστήρα γιατί μπορεί να εγκλωβιστείτε λόγω διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος (βραχυκύκλωμα).
 • Ανοίξτε το παράθυρο για να μπει καθαρός αέρας απέξω, αλλά να είστε έτοιμοι να το κλείσετε αμέσως αν δείτε ότι τραβάει τον καπνό μέσα στο δωμάτιο.
 • Κλείστε όλες τις πόρτες ανάμεσα σε σας και τη φωτιά.
 • Εάν είστε εγκλωβισμένος/η κάνετε σήμα στους Πυροσβέστες μέσω παράθυρου ή ορόφου αναβοσβήνοντας ένα φακό ή κυματίζοντας κάποιο ανοιχτόχρωμο ρούχο.
 • Μόλις βρεθείτε σε ασφαλές μέρος ειδοποιείστε την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας το 199, ενημερώστε για τυχόν παγιδευμένα άτομα και υποδείξτε στους Πυροσβέστες έγκαιρα τη θέση τους μέσα στο κτίριο.
 
Ραντεβού σε μία εβδομάδα με περισσότερα μέτρα προστασίας
 
 
Αθήνα 18/11/2011
 
 
Το ΕΣΤΙΑ-ΖΩ, το ενημερωτικό πρόγραμμα της COVERCRAFT συνεχίζει να συμπληρώνει μετά απο τρίμηνη παύση λόγω φόρτου εργασίας το "εγχειρίδιο προστασίας",το οποίο απέσπασε θετικότατα σχόλια τόσο απο πελάτες μας όσο και απο επισκέπτες των site μας,και μάλιστα κάποιοι μας "μάλωσαν" λόγω της μή ολολήρωσης του.

Σε αυτό το διάστημα αγαπητοί μας πελάτες και επισκέπτες συνέβησαν διάφορα σοβαρά αλλα και ανησυχητικά φαινόμενα κατά της ασφάλειας της οικιακής εστίας κάτω απο μεγάλη κοινωνική κατακραυγή, όπως η "συμμορία με τα καλάσνικοφ".Στην αρχή της επικοινωνίας μας,σας είχαμε ενημερώσει με λεπτομερείς αναφορές πως θα αποκλείετε εισβολές και δεν θα προκαλείτε καταστάσεις, βλαβερές για τα πρόσωπα της κατοικίας σας.Στο www.covercraft.gr μπορέιτε να βρείτε όλα τα σχετικά  και να φρεσκάρετε τις μνήμες σας αλλα και να εμπλουτήσετε την εκπαίδευση σας γύρω απο την ασφάλεια-προστασία για τα οποία θα επανέλθουμε άμεσα, μετά την SAFETY  ενημέρωση σας.

Το τελευταίο κεφάλαιο του ΕΣΤΙΑ-ΖΩ "εστιάζει" στην υδάτινη καταστροφή δηλαδή στην πλημμύρα απο φυσικά ή τεχνητά φαινόμενα.

Θυμηθείτε:

Ένας από τους συνηθέστερους κινδύνους που απειλούν την περιουσία σας, είναι ο κίνδυνος από τα νερά των σωληνώσεωνκαι η πλημμύρα από την βροχή ή από άλλα νερά που μπορεί να μπουν στο σπίτι απ’ έξω. Η σωστή πρόληψη και προστασία της περιουσίας σας, θα σας απαλλάξει από δυσάρεστες εκπλήξεις.

 • Αλλάζετε έγκαιρα τις φθαρμένες και πολυκαιρισμένες σωληνώσεις, τις βρύσες και τα «τηλέφωνα» στα ντους και τη μπανιέρα.
 • Αν έχετε εμφανείς σωληνώσεις εγκατεστημένες στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, φροντίστε να μονωθούν με τα κατάλληλα υλικά.
 • Όταν προβλέπεται ή φοβάστε ότι θα επικρατήσει παγετός, ιδίως τη νύχτα ή νωρίς το πρωί, αφήνετε προληπτικά κάποια βρύση να στάζει, για να μην παγώσει το νερό και σπάσει ο σωλήνας.
 • Ελέγχετε τα συστήματα αυτόματου ποτίσματος, τα δοχεία υπερχείλισης της θέρμανσης, τους θερμοσίφωνες και τα καζανάκια για σημεία σκουριάς, διαρροές και φθαρμένες ενώσεις. Αντικαταστήστε και επισκευάστε όπου χρειάζεται.
 • Καθαρίζετε συχνά τα λούκια και τα φρεάτια ομβρίων.
 • Συντηρείτε συχνά το σύστημα αποχέτευσης.
 
Go to top